“Skandal-Nacht” (Concordia double bill)

@Sickhouse, Ariensplein 1, Enschede & Concordia, Oude Markt 15, Enschede

19:30 Cannibal eind 21:05
21:05 t/m 21:45 horror buffet bij Cinema Obscura (met drankje en cake πŸ™‚ tijd om te herstellen πŸ™‚
22:00 Goldene Handschuh

Entrance (voor beide films) : 14€ – Cannibal @ Sickhouse alleen: 6€
Na een succesvolle samenwerking in 2018 tussen Concordia en Cinema Obscura doen wij het dit jaar stilletjes over. Nou ja stilletjes, niet als je naar de films kijkt. In deze speciale double bill presenteren wij gezamenlijk een tweetal films over gruwelijke gebeurtenissen in Duitsland. Deze films afzonderlijk zijn al intens om naar te kijken, laat staan in een double bill. Lees hieronder verder over de afzonderlijke films, wees echter wel gewaarschuwd dat je twee extreme films te zien krijgt die je lang bij zullen blijven. Gelukkig zijn de programmeurs aanwezig om waar mogelijk de films in de juiste context te plaatsen. 

CANNIBAL, Marian Dora, bij Sickhouse

Armin Meiwes, de internet sekskannibaal. In 2001 kwam deze man in het nieuws nadat hij een man gedood had en diens vlees had verorberd. Het bizarre is dat het slachtoffer hier zelf om gevraagd heeft en ze samen hebben geprobeerd diens penis op te eten.
Cannibal vertelt dit verhaal waarbij er geen grens geschuwd wordt. Dit is de eerste full length van shock regisseur Marian Doria die bekend staat om zijn gruwelijke special effects die niet van echt te onderscheiden zijn.
Bereid je voor op een vertelling van een heftige gebeurtenis waarbij niets aan de fantasie wordt overgelaten. Hou er rekening mee dat de beelden extreem en shockerend zijn.

DE, 2006, 89 min, Duits gesproken, taal ondertiteld (aw)


Der Goldene Handschuh, Fatih Akin bij Concordia

Intense thriller over het waargebeurde verhaal van een seriemoordenaar in Hamburg tijdens de jaren ’70. Niet voor mensen met een zwakke maag!

Hamburg, de jaren zeventig. Fritz Honka is een vaste bezoeker van Der Goldene Handschuh, een bar waar de stamgasten hun dagen wegdrinken. Fritz pikt er regelmatig vrouwen op, maar zijn kroeggenoten weten niet dat hij ze thuis vermoordt en in stukken snijdt.

Dat gruwelijke, waargebeurde verhaal werd in 2016 vastgelegd in de gelijknamige cultroman van de Duitse schrijver Heinz Strunk. Het leverde hem de Wilhelm-Raabe-Literatuurprijs op. Nu is die roman verfilmd door Fatih Akin, één van Duitslands bekendste filmmakers van de afgelopen decennia. Met Gegen die Wand won hij een Gouden Beer op het filmfestival in Berlijn en Aus dem Nichts leverde Diane Kruger in 2017 een Golden Globe op voor beste actrice.

In Der Goldene Handschuh wordt de hoofdrol gespeeld door de jonge acteur Jonas Dassler (Das Schweigende Klassenzimmer, Werk ohne Autor). Hij is totaal onherkenbaar, maar zeer overtuigend als de – op z’n zachtst gezegd – onooglijke Fritz Honka.

Der Goldene Handschuh is een onvergetelijke filmervaring. Dankzij de bizarre personages, de schitterende stilering en de voornamelijk uit Duitse Schlagers bestaande soundtrack, zou de film wel eens kunnen uitgroeien tot een cultklassieker.

DE, 2019, 115 min, Duits gesproken, Nederlands ondertiteld